Trias i Maragall ultimen un pacte a Barcelona, tripartit independentista a Girona i PSC en solitari a Lleida i Tarragona

A la capital catalana Xavier Trias es perfila com a alcalde i continua negociant amb ERC per arribar a un acord. I és que ara mateix no hi ha una alternativa suficient per desbancar la llista més votada de Junts. Lluc Salellas (Guanyem) alçarà la vara a la capital gironina liderant un tripartit independentista amb ERC i Junts. En canvi, Lleida i Tarragona tindran alcaldes socialistes que governaran en solitari: Fèlix Larrosa i Rubén Viñuales. Els pactes municipals estan sent motiu de disputa entre ERC i Junts. Els dos partits han pactat en diferents municipis amb el PSC per desbancar-se mútuament com a llista més votada. I a Ripoll continuen les negociacions per evitar que governi el partit d’extrema dreta independentista de Sílvia Orriols.

A Barcelona, ara per ara no hi ha una majoria alternativa a Xavier Trias que sumi un mínim de 21 regidors, els que marquen la majoria absoluta. Tot apunta que les negociacions més avançades són entre Trias per Barcelona i ERC. L’alcaldable dels socialistes, Jaume Collboni, no es dona per vençut i ha fet moviments per articular una alternativa per poder ser alcalde. Però els comuns es neguen a qualsevol acord amb la participació dels quatre regidors del PP tot i que Sirera està disposat a investir Collboni sense entrar al govern municipal. Per la seva banda, Ada Colau ja té assumit que no serà alcaldessa després que hagi fracassat la seva proposta de repartir-se l’alcaldia amb Maragall i Collboni.

A la capital gironina, ja s’ha tancat un acord tripartit independentista entre Guanyem (plataforma liderada per la CUP), Junts i ERC perquè Lluc Salellas sigui alcalde i la candidata de Junts, Gemma Geis, vicealcaldessa. Les eleccions del 28-M van donar 8 regidors tant al PSC com a Guanyem, tot i que la llista socialista encapçalada per Sílvia Paneque va guanyar per gairebé 700 vots. Però el tripartit independentista suma 17 regidors superant els 14 que marca la majoria absoluta.

El socialista Rubén Viñuales serà el nou alcalde de Tarragona amb un govern en minoria de 9 regidors. L’ex de Ciutadans ha aconseguit tres regidors més que el fins ara alcalde Pau Ricomà (ERC), que s’ha quedat amb 6. Segons ha explicat Viñuales, ha arribat a un acord “ampli” amb altres formacions per fer un “cordó sanitari” per aïllar els 3 regidors de Vox.

A Lleida, la clara victòria del PSC a les eleccions donarà l’alcaldia a Fèlix Larrosa, que també governarà en minoria amb 9 regidors. El fins ara alcalde Miquel Pueyo (ERC) ja ha anunciat que plega després dels mals resultats del 28-M que van relegar els republicans com a tercera força.

A Badalona, Xavier Garcia Albiol tornarà a ser alcalde després d’aconseguir majoria absoluta i ho farà governant en solitari. A Figueres també governarà sol Jordi Masquef (Junts) que ha superat la majoria absoluta.

A la capital d’Osona, Vic, s’ha produït un acord entre Junts i PDeCAT (que es presentava amb la plataforma Ara Pacte Local) i Albert Castells (Junts) serà l’alcalde.

A Reus, la socialista Sandra Guaita serà la nova alcaldessa. Va ser el partit més votat i ha arribat a un acord de govern amb ERC i Ara Pacte Local.

Jordi Ballart (Tot per Terrassa) revalidarà l’alcaldia a Terrassa de la mà d’ERC i Junts en un govern tripartit. En l’última legislatura ja ho havia fet amb els republicans i ara incorpora Junts.

La CUP governarà en minoria a Berga i està en converses amb ERC per tancar un acord. En cas que prosperi es quedarien a un regidor de la majoria absoluta. Junts ha descartat un pacte per fora els anticapitalistes i Ivan Sànchez (CUP) es mantindrà a l’alcaldia.

A Mollerussa, el cap de llista de Mollerussa Primer – Pacte Local (PDeCAT), Marc Solsona, ha tancat un acord per governar en minoria amb el PSC. Els resultats del passat 28-M van fer que la de Solsona fos la llista més votada per només 11 vots, empatant a 4 regidors amb Junts. Però ERC no descarta formar un govern alternatiu fins al darrer minut.

ERC i Junts es desbanquen en diferents municipis pactant amb el PSC

Després del trencament del govern de coalició a la Generalitat entre Junts i ERC, els pactes post 28-M han tensat les relacions entre els dos partits independentistes. En diferents municipis un acord ERC-PSC ha desbancat Junts com a llista més votada. Són els casos de Tortosa, on els republicans compartiran alcaldia amb comuns i PSC; les Franqueses del Vallès, on el socialista Juan Antonio Corchado serà alcalde amb un pacte amb ERC i Sumem; a Masquefa, on PSC i ERC deixen Xavier Boquete (Junts) fora de l’alcaldia; les Borges Blanques, on un pacte entre Borges per la República i ERC desbanca Junts; i a Tàrrega, on ERC, la CUP i el PSC han acordat repetir el pacte de govern tot i que Junts va ser el partit més votat amb 8 regidors.

En el cas de Manresa, ERC, com a primera força, ha decidit canviar de socis i governarà amb el PSC. Fins ara havia governat en coalició amb Junts.

Però també hi ha diversos municipis en què ha passat a la inversa, és a dir, que un acord entre Junts i PSC ha impedit un alcalde d’ERC tot i ser la llista més votada a les eleccions: Roses, Bisbal d’Empordà, Lliçà de Vall i el Bruc són alguns exemples. I en altres localitats, ERC no ha quedat primera força però Junts ha preferit acords amb el PSC: Cervera, Ametlla de Mar, Llagostera i Calella.

D’altra banda, a Puigcerdà, Junts i Futur per Puigcerdà han pactat un govern de coalició que inclou un traspàs d’alcaldia a mig mandat i desbanquen la llista d’ERC, la més votada. I a la Garriga, l’exconsellera Meritxell Budó ha optat per pactar amb el PSC (2 regidors) en comptes d’ERC (també amb 2 regidors) i tornarà a ser alcaldessa. En aquest cas, Junts va ser la llista més votada.

La investidura de la guanyadora de les eleccions a Sitges, Mònica Gallardo (Junts), penja d’un fil. Gallardo va tancar un acord amb el PSC-El Margalló, amb el qual sumen 8 dels 21 regidors del ple i insten Verds-En Comú Podem a reforçar l’aliança amb els seus dos representants. Però posteriorment hi ha hagut un pacte a quatre liderat per ERC que pot provocar un gir de guió. Els republicans ha tancat un acord de govern amb els comuns, Sitges Grup Independent i FETS per Sitges que suma 10 regidors, a 1 de la majoria absoluta. Si la regidora de Guanyem dona suport al pacte, es desbancaria Gallardo.

Continuen les negociacions a Ripoll per evitar un govern de l’extrema dreta

Aquest dissabte l’atenció mediàtica estarà centrada també a Ripoll, on continuen les negociacions perquè Sílvia Orriols (Aliança Catalana) no governi. Una de les incògnites pendents és què farà el grup de Junts a Ripoll. El partit a nivell nacional ha avalat un acord per evitar un govern de l’extrema dreta independentista però l’agrupació local reivindica que la decisió és seva. No s’ha sumat d’entrada a l’acord que han subscrit ERC, PSC i la CUP, i volen liderar un nou pacte tenint en compte que són la segona força política més votada a les eleccions.

La incògnita de la Diputació de Barcelona

Falta conèixer com queda la Diputació de Barcelona després del xoc entre ERC i Junts que han provocat els acords dels republicans amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida. Totes dues tindran presidència d’ERC. En el cas de la de Barcelona, els socialistes tenen la paella pel mànec amb 18 membres, mentre que tant ERC com Junts en tenen 11. Fa quatre anys, Junts i PSC van pactar el govern a la Diputació de Barcelona donant la presidència a la socialista Núria Marín tot i que ERC tenia els mateixos diputats provincials que el PSC. Un pacte molt criticat des de les files republicanes. Pel que fa a la Diputació de Girona, ja hi ha un acord tancat entre Junts i ERC per revalidar el pacte que ja van fer fa quatre anys.

Join the conversation

or to participate.