La televisió privada de Catalunya, EDICA, entra en fase de concurs d’acreedors després de 3 mesos de recerca de finançament i viabilitat

La televisió privada de Catalunya, coneguda com a EDICA (Emisiones Digitales de Catalunya S.A.U), ha entrat en una fase de concurs d’acreedors després de tres mesos d’intensos esforços per trobar finançament i garantir la seva viabilitat financera. Aquesta situació afecta tota la companyia, sent la culminació del procés que va començar amb la declaració de preconcurs d’acreedors per part del canal 8tv el 30 de maig passat.

L’anterior propietari del grup Godó va cedir els comandaments de la televisió privada fa més de dos anys a la nova direcció. EDICA és l’entitat titular de les llicències que cobreixen els quatre canals del multiplex privat exclusiu de Catalunya. D’aquests quatre canals, EDICA és responsable de l’explotació directa de 8tv i del canal de cinema Verdi Classics, mentre que els altres dos canals estaven sota contracte de lloguer: un amb Fibracat i l’altre amb Barça TV.

La situació actual de la companyia es va tornar delicada quan, primerament Fibracat i després Barça TV, van rescindir els seus contractes de lloguer amb EDICA. Fibracat va cessar les seves emissions l’1 de gener de 2023, i Barça TV va seguir el mateix camí el 1 de juliol passat. Aquesta pèrdua d’ingressos recurrents ha causat un impacte significatiu en la situació financera de l’empresa.

A més de les pèrdues d’ingressos, 8tv ha explicat que ha enfrontat un canvi de tendència en el mercat televisiu, amb una disminució constant i inevitable del consum de televisió convencional enfront de les noves plataformes. Aquesta transformació en els hàbits de consum ha provocat una disminució de més de 400 milions d’euros en les inversions publicitàries de les grans empreses i marques.

8tv ha expressat les seves preocupacions sobre les audiències, argumentant que les inversions publicitàries estan condicionades per un estàndard de mercat establert monopolísticament per Kantar Media, l’empresa encarregada de mesurar les audiències televisives. L’empresa ha assenyalat la manca de representativitat dels únics 660 audímetres a Catalunya i ha criticat el sistema de mesurament antic de Kantar, que considera obsolet amb l’avanç de la tecnologia digital.

Des de la declaració de preconcurs el 30 de maig, EDICA ha iniciat negociacions amb tots els seus creditors. La direcció ha implementat mesures de retallades de despeses, incloent-hi la producció de programes i la massa salarial. També s’està treballant per trobar nous llogaters per als canals que abans ocupaven Fibracat i Barça TV.

Quan s’acabi la fase de preconcurs i sigui necessari el concurs d’acreedors, un administrador concursal prendrà el control per avaluar la situació financera de l’empresa i col·laborar amb EDICA per desenvolupar un pla de viabilitat que asseguri la continuïtat de l’operació o, si cal, plantejar la liquidació.

Nicola Pedrazzoli, l’administrador únic de 8tv, ha subratllat que la manca de viabilitat no es deu a la manca d’un projecte sòlid i a professionals qualificats, sinó a circumstàncies conjunturals agreujades pel monopoli de la medició d’audiència. Ha alertat que aquestes circumstàncies afecten no només 8tv sinó tot el sector de mitjans de comunicació televisius privats a Catalunya, amb conseqüències que podrien estendre’s a la llengua catalana i la seva presència en la televisió.

La situació actual d’EDICA i 8tv planteja reptes significatius per al futur de la televisió privada a Catalunya, així com per a la indústria mediàtica en general.

Reply

or to participate.