El caos de Rodalies i les mentides d’ADIF i Renfe

Història

Des que Renfe l’any 1979 s’implantà Cercanías de Barcelona, amb l’objectiu d’absorbir el tràfic de passatgers que cada dia entren i surten de la capital catalana, l’avui en dia anomenat commuting. Les rodalies es convertiren en una de les joies de la corona de Renfe, això no obstant, la realitat era que la xarxa es trobava en molt mal estat i requeria una modernització. L’any 1984 Renfe es troba en una situació econòmica crítica a causa de l’alt nombre de línies deficitàries, i per això decideix tancar-ne moltes, part de les quals van ser salvades per les comunitats autònomes. Es va produir una modernització d’instal·lacions, sobretot en estacions, per adaptar-se a les noves necessitats. L’any 1991 Renfe crea les unidades de negocio, a causa de la profunda reorganització del servei ferroviari en l’àmbit estatal i divideix l’operació en rodalies, mitja distància i llarga distància. Fins als JJ.OO. del 1992 es produeixen moltes obres i transformacions, una de les més rellevants, la supressió de les vies entre l’estació de França i Sant Adrià pel front marítim de Barcelona, i el desviament d’aquesta per la Sagrera i la compra de material mòbil especialment dissenyat per a serveis de rodalia. Es pot considerar que l’any 1992 la xarxa es consolida en la forma amb la qual la coneixem avui en dia.

L’any 2007 va tenir lloc l’anomenat “Caos ferroviari” de Bellvitge, en què, per culpa de les obres de l’arribada de l’AVE a Barcelona, es va produir un esvoranc a l’estació de Bellvitge que va obligar a suspendre el servei ferroviari i a la línia Llobregat-Anoia d’FGC. Les grans afeccions que va causar van crear una gran tempesta política que va acabar amb el “Traspàs de Rodalies” de l’any 2010. L’1 de gener del 2010 la titularitat de les Rodalies Barcelona va passar a ser de la Generalitat de Catalunya. Es va crear tota una nova marca: “Rodalies de Catalunya” i es va canviar el disseny dels trens, que passaren del disseny blanc-i-vermell tradicional de Renfe al blanc-i-taronja de Rodalies. Amb el traspàs, les responsabilitats sobre les Rodalies van quedar repartides en tres parts: Adif (infraestructura), Renfe (operadora del servei), i la Generalitat (gestió i establiment dels horaris). Un any més tard es van traspassar també les línies de regionals, seguint el model de les rodalies, i es van incorporar a la marca Rodalies de Catalunya per a la seva gestió conjunta.

Caos ferroviari

Durant l’últim trimestre de l’any 2007 la xarxa de rodalia de Renfe Operadora, afectant també a la de regionals, va patir una sèrie de nombroses avaries i alteracions causades o empitjorades per la construcció de la Línia d’Alta Velocitat Madrid-Barcelona, que van obligar a introduir la denominada Devolució Xpress, que facilita la devolució de bitllets als viatgers que pateixin retards de més de quinze minuts. A la vegada, el Ministeri de Foment va prometre augmentar les inversions en les infraestructures ferroviàries.

Principalment, els problemes van incidir en la xarxa operada per Renfe Operadora i propietat d’Adif, però de retruc també van afectar la Línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La xarxa de Renfe va interrompre durant quaranta dies alguns serveis, i els serveis de FGC durant dos mesos.

Després d’aquests caus, rodalies conjuntament amb Renfe i Adif no parent de tenir avaries cada setmana, si no és per un descarrilament, és per la catenària, però sempre estem igual com el dia d’avui on una incidència a les instal·lacions d’Adif interromp la circulació entre Sants i Castellbisbal, afectant fins a mitja dotzena de línies de trens a l’àrea metropolitana de Barcelona, fet arribar a milers de treballadors tard a les feines o al lloc on hagin d’anar i fet replantejar a la gent si és útil agafar el tren. Recordat també l’avaria que va haver-hi el 9/9/2022, on va queda tota Catalunya sense poder circular els trens per la caiguda del sistema informàtic.

Renfe i ADIF pel seu cantó, la culpa sempre l’han volgut donar a què els trens són molt antics. Per això Adif fa la campanya de nous trens per a Catalunya, per tapa amb nous tren el problema real que hi ha en Adif i Renfe, que són les infraestructures tan informàtiques com les de les catenàries i en alguns llocs de vies en mal estat.

Reply

or to participate.